64T2 – Eén Taak of Routine

Het 64-taken formulier heet zo omdat er 8*8 vakjes op het formulier staan. In het vorige topic heb je een ‘aandachtsgebied’ gezien met een ‘Titel’ en acht vakjes er om heen In dit topic laat ik zien hoe je de vakjes gebruikt

Ieder vakje heeft dezelfde indeling. Midden boven staat het kenmerk van het vakje. Aangezien dit vakje uit Aandachtsgebied A komt, heet dit vakje A1. Normaal zie je de topics vanzelf in context en hoeft de ‘A’ niet vermeld in het vakje zelf.
In het grote vak onder het kenmerk staat de omschrijving van de Taak of de Routine. Let er op dat je bij een Routine ook de frequentie van de Routine in dit vak noteert. (1/dag, om de dag, 2/week etc.)

In de rechterbovenhoek staat een kleur of de letter R.
Als er een R in de rechterbovenhoek staat, is het vakje gevuld met een Routine.
In ieder ander geval is het een Taak.

Bij taken staat er in het rechterzijvak de deadline van de taak Zodra je die hebt kun je de kleur van de rechterbovenhoek gaan bijhouden,
Is de deadline nog te ver weg of hoef je nog niet aan de taak te beginnen, dan is de rechterbovenhoek wit. Groen geeft aan dat de taak ‘Op schema’ is. Oranje staat voor ‘iets achter’. Denk daarbij aan dagen maar minder dan een week. En loop je (meer dan) een week achter? Maak de rechterbovenhoek dan rood. Hou de originele deadline aan, tenzij je echt iets anders gaat doen met de Taak

Is de Taak klaar? Geef dan het hele vak een groene kleur, bij voorkeur een andere kleur dan die voor ‘Op schema’.
Op deze manier hou je je voortgang in de gaten.

Het motiveerde mij enorm om steeds een vakje ‘lichtgroen’ te kunnen maken en zo mijn voortgang te zien groeien en te kunnen volgen. Ieder vakje geeft een ‘dopamine’-reactie in je brein: Een fijn gevoel als je een succes hebt behaald. Deze dopamine-reactie is verslavend prettig. En veel gezonder dan andere verslavingen!

Het is nu het moment om de eerste versie van je 64-Taken formulier te maken. Kijk hoever je komt. Leg het formulier dan even weg, ga wat anders doen en pak het daarna weer op.
Het ‘compleet’ maken van je 64-Taken fomulier kan wat herzieningen nodig hebben. Ga voor nu zover dat je er behoorlijk tevreden mee bent.
Na een week of twee is het een goed moment het formulier te ‘herijken’: kijken of het nog steeds klopt met wat je bedoelde en wat je ermee bereiken wil. Bedenk goed: de formulieren zijn voor jou hulpmiddelen om te komen tot zelfsturendheid. Jij moet er dus mee kunnen werken.

Lever -zodra je een bepaalde mate van tevredenheid hebt met je 64-Taken formilier – het totale spreadsheet weer hieronder in. Heb je vragen over één van je vakjes? Zet er dan een Commentaar/Comment tekst bij. Ik zal je vraag lezen en er bij je op terug komen.