DL3 – Reflecteer op deze dag

Het is het einde van de dag. Tijd om af te gaan ronden. Je pakt je Dagelijks Logboek Formulier van gisteren erbij. Je sluit je ogen en neemt eerst even een momentje de tijd om op deze dag te reflecteren. Je laat weer even terugkomen wat je goed vond gaan, wat vandaag anders ging dan gepland. Wat is je opgevallen? Welke dingen vond je mooi te horen / te zien? Hoe voel je je? Wat voor cijfer zou je deze dag geven.

Bovenstaande geeft je een indruk hoe ik reflecteer op de dag. Niet direct pen en formulier en schrijven, maar ècht even de tijd nemen terug te kijken, te reflecteren. Zodra je het voor jezelf weer een beetje helder voor de geest hebt pak je je pen en je formulier.
Je begint met het plan dat je gisteren maakte te bekijken en daarnaast in de ‘reflectiekolom’ te zetten hoe het in de werkelijkheid is gelopen. Bedenk: er is geen goed of fout. Je noteert echt hoe het is gelopen. Je begint dus met:

En je maakt er dit van:

Over dit voorbeeld: Ik heb V-tjes gezet waar planning en reflectie/werkelijkheid overeen kwamen. Je ziet dat dat voor een heel deel hetzelfde is. Je ziet ook de dingen die anders zijn gelopen. Blijkbaar zijn mijn gesprekken vandaag wat langer geworden en ben ik met sommige dingen bezig geweest die ik niet gepland had. Ook had ik meer reistijd in de ochtend.
Op basis van deze constateringen kan ik besluiten bijvoorbeeld een volgende keer weer wat eerder in de ochtend te vertrekken om zo voorbereid te zijn op files.
In de avond ben ik met Learndash bezig geweest. Dat is het ‘Learning Management System’ (LMS) waar deze eLearning in gebouwd is. Ik vond het zo leuk om er mee bezig te zijn dat ik een uur in plaats van een half uur gebruikt hebt. Ten koste van mijn nachtrust. Maar die was nog best okay.

Zo ga je de hele dag door. Reflecteren/evalueren en kijken of je dingen een volgende keer anders zou doen.

In het volgende blok geef je jezelf een score op een aantal gebieden. Geen rocket science, wees eerlijk naar jezelf en geef een score van 1-5.
Als het voor jou prettiger voelt om van 1-10 te doen, dan doe je dat.
1 is het laagst en 5 (of 10) het hoogst dat je kunt scoren. Schrijf er ook iets van een toelichting bij. Zeker bij de uitschieters!

Mijn ingevulde versie:

Het volgende blok bestaat uit drie delen. Het spreekt eigenlijk vanzelf wat je waar in moet vullen.
‘Uitdagingen’ en ‘mooie dingen’ kan over heel grote zaken gaan, maar vergeet ook de kleine dingen niet te benoemen. De ‘cadeautjes’.
Als je dingen voor het tweede deel hebt gevonden en opschrijft, hou dan wel in de gaten dat het gaat om zelf te verbeteren. Niet om jezelf ergens de schuld van te geven! En let op: Het gaat alleen om dingen die jij volgende keer anders kan doen. Niet wat een ander deed of kan doen!
En noteer bij het derde deel dingen die wat jou betreft ‘op een tegeltje zouden kunnen’. Wat inspireert jou? Welke mooie quotes zag je langs komen. Wat vond je fijn? Lees zeker dit deel nog eens -door al je Dagelijks Logboeken heen- terug als je even een wat minder moment hebt.

Mijn versie van dit blok in drie delen:

Zo, het ‘Reflecteren op deze dag’ is klaar! Je kunt nog een blokje invullen over ‘Communicatie met je Mentor/Coach’. Hierover in het volgende topic meer uitleg.

Maar in de meeste gevallen kun je dit Dagelijks Logboek in je map doen, een leeg formulier pakken en beginnen met het maken van je ‘Plan voor de volgende dag’.