LTDF2 – Het Doel

Het deel waar het hele formulier naar genoemd is: Het Doel

Met een aantal extra vakken er bij. Ik ga ze je proberen uit te leggen aan de hand van wat voorbeelden.

In het Grote Witte Vak (naast ‘Streefdatum’) zet je je doel van dit Harada project.
Zoals in de inleiding gezegd: het Doel kan een ‘Succes’-doel zijn, of een ‘Balans’-doel.

Succes-doelen zijn zaken die je min of meer fysiek kan afronden. Marathon lopen, boek schrijven, eLearning maken.
Balans-doelen zijn doelen die voor jou je leven beter op rit gaan krijgen. Meer balans in werk/privé, meer balans in gezond leven, meer balans in dingen doen die je wèl leuk vindt.

SMART:
Over het algemeen wil je je doel SMART maken: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Specifiek: Hoe duidelijker je kan verwoorden wàt je doel is, wat je wil bereiken, hoe waarschijnlijker het is dat je het voor elkaar gaat krijgen.

Meetbaar: Wanneer weet je dat je doel gehaald is? Wanneer ben je er?

Acceptabel: Normaal staat de ‘A’ in SMART voor Acceptabel: is het een doel dat okay is voor jou, je naasten? Soms stel ik ook voor om de ‘A’ voor Ambitieus te laten staan. Je mag de lat gerust voor jezelf eens wat hoger leggen. Als je weet hoe fijn het is een ‘ambitieus’ doel te halen, ga je nooit meer met een ‘makkelijk te halen doel’ starten.

Realistisch: Je doel moet (uiteindelijk) wèl haalbaar zijn. Doelen die ècht niet haalbaar/realistisch zijn gaan je opbreken. Het is niet realistisch te verwachten van een vis dat hij in twee maanden leert in een boom te klimmen…

Tijdgebonden: Een deadline is belangrijk voor je doel. Voor je eerste Harada project hou je het beste een periode van twee tot drie maanden aan. In die periode kun je alle aspecten van de Harada methode leren gebruiken.
Wat ik vaak aan studenten over deadlines zeg: Kies je hem te krap, dan gaat het realistische er onder lijden. Kies je hem te ruim, dan krijgen de meeste mensen last van uitstelgedrag. Dat snappen ze allemaal. Uitstelgedrag wordt niet voor niets vaak ‘Student Syndrome’ genoemd.

Zet de deadline datum in het vak ‘Streefdatum’. En formuleer de rest van je doelstelling ASAP: As Smart As Possible 🙂
Je kunt de deadline ook in je Doel zetten. Dan laat je Streefdatum leeg. Ik deed het op deze manier zelf bij mijn eigen eerste Harada project:

Dan deel B van ‘Het Doel’: Hoogste doel, Tussenliggend doel, Zeker te halen doel en Huidig potienteel doel.

{Note to self: dit stuk nog aanvullen want niet goed genoeg in de kop}


Die van mij zag er zo uit: