LTDF3 – Drijfveren

Dit deel gaat over wat voor jou allemaal motiverend zou kunnen werken om je doel te gaan halen: je ‘drijfveren’. Wat ‘drijft’ jou om dit doel te willen gaan halen? Waar bestaat jouw intrinsieke en extrinsieke motivatie uit?

Schrijf alles wat je op deze gebieden kunt bedenken in de vier vakken die daarvoor bedoeld zijn.

De twee vakken aan de linkerkant zijn zaken die voor jou motiverend werken, maar waarvan de ‘opbrengsten’ voor anderen zijn.
De andere twee vakken, die aan de rechterkant, zijn dingen die niet alleen motiverend zijn voor jou, maar waar jij zelf ook de vruchten van plukt.

Dan boven/onder.
In de bovenste twee vakken schrijf je de drijfveren waar de resultaten/opbrengsten ‘tastbaar/meetbaar’ zijn.
En de onderste twee vakken zijn voor die drijfveren waarbij de opbrengsten ‘niet meetbaar/ niet tastbaar’ zijn.

Denk bij meetbaar aan zaken als: geld, inkomsten, carrière, goodies.
En bij niet meetbaar aan zaken als: gevoel, iets betekenen, quality time.

Hieronder heb ik het stuk over ‘Drijfveren’ uit mijn eerste Harada project neergezet als voorbeeld:

Kleine uitleg: de eLearning die mijn doelstelling toen was had positieve effecten voor Van Haaren, de uitgever van het boek van Roel Wessels, en voor Skoledo, het bedrijf waar de eLearning zou gaan draaien.

Dit is uiteindelijk anders gelopen, maar dat wist ik bij het maken van mijn Lange Termijn Doel Formulier nog niet.

“Als het merendeel van je drijfveren in het blok links-onder liggen (Niet Materieel / voor anderen) heb je een zeer grote kans je doel te gaan halen. Je motivatie is dan niet (alleen) voor jezelf maar voor anderen. En het gaat om andere dingen dan ‘meer tastbaar’. Als de meeste drijfveren links-onder liggen ben je bezig niet tastbare zaken voor anderen tot stand te brengen. Je maakt anderen ‘gelukkiger’. Hoe fijn is dat? “
Jim Lippens

Jim vertelde dat pas nadat mijn formulier was ingevuld… Ik zag daarna dat mijn drijfveren in ieder geval voor het grootste deel niet materieel waren. Ze klopten voor dat moment wel, dus heb ik het zo gelaten. Wellicht had ik er nog een paar extra kunnen noemen als ik wat langer de tijd had genomen voor dit deel.
Op het moment van invullen was voor mij het belang nog niet totaal helder. Nu weet ik dat de koppeling zo sterk is dat je bijna kan zeggen dat als je drijfveren ‘rechts boven’ liggen, je je doel waarschijnlijk niet zal halen, terwijl als drijfveren voornamelijk ‘links onder’ zijn die kans bijzonder groot is.