LTDF4 – Analyse verleden

In dit deel ga je analyseren wat voor jou in voorgaande situaties succesvol was en wat je als mislukking ziet.

Het gaat hierbij over vier ‘aandachtsgebieden’.
Mentaal gaat over hoe je met behulp van jouw ‘brein’, je ‘mindset’, je ‘spirit’ of hoe je het dan ook wil verwoorden, jezelf hebt kunnen beïnvloeden. Heb je daar zaken bij die je positief kenmerkt, een positieve mindset, positif selftalk, zelfmotiverende zaken, dan zet je ze onder ‘Analyse van successen’. Heb je last van negatieve selftalk / mindfuck gehad, van overtuigingen / aannames die je geen goed hebben gedaan, zet ze dan onder ‘analyse van mislukkingen’. Denk ook aan zaken als ‘omgaan met stress’, psychische zaken die anders zijn dan ‘normaal’, enzovoorts.
Bij mentaal gaat het om dingen die je in je ‘denkhoofd’ spelen.

Bij vaardigheden gaat het om dingen die je ‘doet’ of ‘kan’.
Kijk voor de ‘successen’ eens terug naar de lijst met zaken die je eerder opschreef bij de ’50 zaken die je goed kunt of waar je trots op bent’. Er zitten er vast een heel aantal bij! Zet bij ‘mislukkingen’ die zaken die je in het verleden hebt gedaan maar die je òf moeilijk vindt, òf die echt mis gegaan zijn door wat jij deed.
Wees bij het opschrijven echt eerlijk naar jezelf. Hoe eerlijker je bent, hoe beter je straks in staat bent er mee om te gaan.
Zaken blijven meestal gaan zoals ze eerder gingen, tènzij je er van geleerd hebt…

Schrijf bij gezondheid op waar je aan denkt bij zaken over je lichaam. Gewicht, conditie, bloeddruk, eetpatronen, allergiën zijn dingen die mij daarbij direct binnen schieten. Maar vanzelf heeft iedereen zijn eigen ‘setje’ zaken. En daarbij zijn sommige zaken heel positief en kun je bij ‘successen’ zetten. En andere dingen ben je nu minder blij mee. Die zet je onder ‘mislukkingen’.

Het laatste aandachtsgebied heet ‘leven’. Een breed gebied. Waar kun je aan denken? Aan ‘de rest’ eigenlijk. Vul in zoals het voor jou passend is. Suggesties? Denk aan ‘familie en vrienden’, ‘woonomgeving’, ‘vakanties’, ‘werk en werkdruk’, ‘carrière’, en ga zo maar even door.

Heb je te weinig ruimte aan de 4 lijntjes per vak? Schroom niet het vakje wat groter te maken.

Om je een idee te geven hoe mijn eerste ‘Analyse verleden’ er uit ziet, heb ik hieronder mijn eigen ‘eerste versie’ neergezet. Het is de versie die ik tijdens het opstarten van mijn eigen eerste project heb gemaakt.
Vanzelf ziet die van jou er totaal anders uit, maar voor het idee:

Ik hoop dat bovenstaande je wat geholpen heeft.