RC2 – Maandafronding

Aan het einde van de maand is het tijd te kijken hoe het met de routines is gegaan. Aan het begin van de maand heb je als het goed is je ‘doelpercentage’ al ingevuld.

jhjj

Hierboven zie je een van mijn ‘Routine Checklijst’en. Ik heb hem volledig gevuld en kwam daarbij op een mooi percentage. Echter, het bleek dat er in de bereking toch iets mis ging. Indien je een minder frequente routine vaker uitvoerde dan dat je van tevoren als doel had gesteld, dan schoot het percentage omhoog. Zie hieronder. Ik was in plaats van twee keer in deze maand zelfs vier keer bij mijn moeder gaan eten. En in plaats van twee keer met vrienden af te spreken was het acht keer geworden. Zie hier onder:

Op deze manier is het natuurlijk makkelijk om de totaalscore te halen.
Maar: niet helemaal de bedoeling. Ik heb de telling aangepast zodat hij -als ik zo’n routine vaker had gedaan dan de doelstelling’, maximaal de doelstelling krijgt toegewezen.
Ik vlieg dan van 95% resultaat naar ‘slechts’ 84% resultaat. Het resultaat klopt nu wel beter met wat de bedoeling is.

Is het nou ‘verkeerd’ om meer te doen dan je jezelf ten doel gesteld had? Er zitten twee aspecten aan deze vraag.
Nee, natuurlijk is het niet verkeerd, maar was dan je doelstelling wel realistisch èn ambitieus genoeg? Pas voor de volgende maand je doelstelling aan!
En ja.. het is een beetje wèl verkeerd. Als je meer tijd besteedt dan dat je jezelf ten doel had gesteld, kan dat gaan ten koste van tijd voor andere routines en/of acties.

Na de rekenkundige bewerkingen is het tijd om het totaalresultaat te beschouwen. Heb je je eerder opgegeven doel gehaald? Prima! Heb je het niet gehaald? Jammer, volgende maand weer een poging! Bekijk welke dingen er makkelijk gingen, en welke zaken lastig waren om te halen. Gingen zaken zò makkelijk dat je meer haalde dan je doel? Dan zou je de doelstelling kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld in plaats van één keer in de twee weken naar twee keer in de drie weken.
Zet per Routine in de kolom ‘Evaluatie’ wat je bevindingen zijn van dat item.

Begin dan een nieuwe Routine Checklijst te maken voor de nieuwe maand. Normaal hou je daarbij de zelfde routines aan als de maand ervoor. Je kunt er wèl voor kiezen de frequentiedoelstelling aan te passen. Meestal zal je de frequentie willen verhogen.

Ben je klaar met de afgelopen maand? Dan wil ik je vragen hieronder je ‘complete set’ Harada-formulieren te uploaden. Waar mogelijk en nodig zal ik je feedback geven!